Wat voor achtergrond hebben werkzoekenden uit het 2de spoor?

Wat wordt er door werkgevers gedacht?

Regelmatig wordt in de praktijk duidelijk dat werkgevers niet staan te springen om werkzoekenden vanuit het 2de spoor, hoe komt dit nou eigenlijk? De ervaring leert dat werkgevers vaak een mening hebben, of misschien eigenlijk wel vooroordelen, over welke doelgroep zij benaderen als ze interesse tonen voor mensen uit het 2de spoor re-integratie traject. Vaak wordt er gedacht; die mensen zijn ‘oud’, zij hebben een bepaalde leeftijd en het heeft geen zin om deze mensen nog nieuwe dingen te leren, omdat zij toch over niet al te lange tijd misschien wel met pensioen gaan. Ook kan er gedacht worden dat iemand uit het 2de spoor niet zoveel te bieden heeft. Maar dit zijn gedachtes wat in de praktijk niet kloppend is, er zullen zeker mensen zijn die wat ouder zijn als ze uitvallen in hun huidige werk en in het 2de spoor traject terecht komen, maar dat het alleen maar oude mensen zijn is een onterechte gedachte.

Welke werkzoekenden kom ik dan wel tegen in het 2de spoor?

Werkzoekenden uit het 2de spoor zijn mensen die uitgevallen zijn in hun huidige werkzaamheden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kan denken aan iemand die is uitgevallen omdat het even teveel werd; zoals iemand die overspannen raakt of die in een burn-out terecht komt. Maar er zijn ook mensen die door een ongeluk of lichamelijke klachten niet altijd meer kunnen wat er bij de huidige werknemer van hen verwacht werd.

De ervaring vanuit coaches die mensen uit het 2de spoor begeleiden leert dat de doelgroep die je hier tegenkomt heel breed is. Zo kan je denken aan iemand die werkt in de schoonmaak, iemand die heel handig is met zijn handen, mensen uit de zorg, mensen met een kantoorbaan als achtergrond, maar ook mensen uit de directie van bedrijven. In elke branche, met elk niveau en van elke leeftijd kom je werkzoekenden tegen uit het 2de spoor. Het voordeel van werkzoekenden uit het 2de spoor is daarbij ook nog dat deze mensen vaak staan te springen om een fijne nieuwe werkplek waar zij de kans krijgen.

Geloof ons maar als we zeggen dat ook jij, terwijl je dat misschien nooit verwacht, uit kan vallen vanuit je huidige werkzaamheden om wat voor reden dan ook. Niemand kan zijn leven voorspellen, er kan altijd iets op je pad komen wat ervoor zorgt dat het even niet meer gaat, wat uiteindelijk kan resulteren in het niet meer aan kunnen van je huidige werkzaamheden.

Kortom; heb geen vooroordelen over wie je als werkzoekende tegenkomt in het 2de spoor. Van jong tot oud, van elk niveau en uit elke branche kom je mensen tegen. Mensen uit het 2de spoor staan er misschien nog wel meer dan ‘normale werkzoekenden’ voor open om nieuwe dingen te leren en weer mee te kunnen doen in het werkleven op een fijne en leuke werkplek!