Sollicitatiegesprek

Sollicitatie overlevingsgids: Van ‘leuke icebreakers’ tot ‘onverwachte vragen’

Ah, sollicitatiegesprekken! De wonderlijke combinatie van zenuwen, hoop en de constante vrees voor die ene vraag waar je absoluut niet op voorbereid bent. Maar wees niet bang! Deze sollicitatie-overlevingsgids leidt je met een knipoog door de ondoorgrondelijke jungle van sollicitatiegesprekken, van ‘leuke icebreakers’ tot ‘onverwachte vragen’.

1. De bekende icebreaker: ‘Vertel eens iets geks over jezelf’

Je hebt het vast wel eens gehoord: “Vertel eens iets geks over jezelf.” Maak je geen zorgen als je niet elke ochtend begint met het zingen van een ballade voor je kamerplant of in je vrije tijd kunst maakt van tweedehands frisbees. Gekheid komt in vele vormen. Misschien ben je de koning of koningin van woordgrappen of heb je een ongewone passie voor het vouwen van papieren vliegtuigjes. Onthoud, het gaat niet altijd om de gekte zelf, maar om je vermogen om even het ijs te breken tijdens zo’n spannend sollicitatiegesprek.

2. De klassieker: ‘Als je een personage zou zijn, wie zou je dan zijn?’

Een klassieker onder de onverwachte vragen. Hier is je kans om te schitteren als de sollicitatie-Jedi die je bent. “Nou, als ik een personage zou zijn, zou ik de Yoda van projectmanagement zijn. Kleine gestalte, maar boordevol wijsheid en altijd klaar voor een uitdaging!”

3. De acrobatiek van ‘Verkoop een potlood aan mij’

Ja, we weten dat potloodverkoop geen gangbare vaardigheid is. Maar probeer het eens met flair! “Dit is niet zomaar een potlood. Dit is een toverstaf voor creativiteit, een brug tussen ideeën en papier. En vandaag, alleen voor jou, tegen een eenmalige speciale prijs!”

4. Het drama van ‘Waar zie jij jezelf over vijf Jaar?’

Zet de dramatische muziek maar aan. Hier is je kans om je innerlijke toekomstvoorspeller naar voren te brengen. “Over vijf jaar zie ik mezelf als de ongekroonde koning(in) van efficiëntie, omringd door post-its en dromen van wereldheerschappij… euh, bedoel natuurlijk, een leidinggevende rol.”

5. De heldenreis van ‘Beschrijf een moment dat je faalde’

Ah, de ‘faal’-vraag. Maak er een heldenreis van. “Er was die ene keer dat ik probeerde koffie te zetten zonder het filter in de koffiemachine te doen. Maar uit die, letterlijk, bittere beker van mislukking heb ik geleerd dat zelfs in de donkerste tijden, een goede lach en een verse kop koffie alles beter maken.”

6. De magie van ‘Waarom zijn putdeksels rond?’

Soms gooien ze gewoon een curveball naar je toe. “Ah, de oude ‘waarom zijn putdeksels rond’-vraag. Dat is simpel, meneer de directeur, het universum houdt van een goede rollende beweging. En wie wil er nu geen vrolijke putdeksels?”

Dus daar heb je het – een luchtige gids voor het overleven van sollicitatiegesprekken. Onthoud, het draait allemaal om authenticiteit, een vleugje humor en het vermogen om met een knipoog door je sollicitatiegesprek te dansen.