Hoe om te gaan met afwijzingen tijdens het sollicitatieproces

Oké, laten we eerlijk zijn: solliciteren kan als een emotionele achtbaan voelen, vooral als de afwijzingen om de hoek komen kijken. Het voelt alsof je in de rij staat voor je favoriete attractie, maar je er op het laatst wordt uitgepikt en niet meer de attractie in mag. Niet leuk. Maar ook afwijzingen horen bij het sollicitatieproces, ook al voelt het soms als een flinke mokerslag. Dus, laten we eens kijken hoe je met die afwijzingen om kunt gaan zonder je moed te verliezen.

1. Niet persoonlijk nemen

Je CV is als een zelfgeschreven liefdesbrief aan de werkgever, en dan krijg je een “Het spijt ons” terug. Pijnlijk. Maar hey, het is niet persoonlijk. Werkgevers krijgen een vrachtlading aan sollicitaties, en soms zijn er gewoon te veel goede kandidaten voor één plek. Dus, vat het vooral niet op alsof ze zeggen dat je niet goed genoeg bent.

2. Feedback vragen (als het kan)

Het vragen om feedback na een afwijzing kan aanvankelijk wat ongemakkelijk aanvoelen. We willen niet horen waarom we niet de uitverkorene voor die leuke baan waren. Maar juist hier schuilt een schat aan informatie die je kan helpen jezelf te verbeteren voor de volgende ronde sollicitaties. In plaats van te focussen op de teleurstelling van de afwijzing, kun je je energie richten op het polijsten van de ruwe randen en het verfijnen van je presentatie voor toekomstige sollicitaties.

3. Ventileren

Echt, het is oké om even te balen. Slaak een zucht, trek een gek gezicht, schreeuw het even uit, doe wat je moet doen om die teleurstelling eruit te gooien. Maar, zorg ervoor dat je niet in een afwijzings-spiraal belandt. Geef jezelf een tijdslimiet om erover te mokken en ga dan verder.

4. Focus op het positieve

Herinner jezelf eraan waar je goed in bent. Maak een lijstje van je prestaties en successen. Het is als een sollicitatie pep-talk voor jezelf. Onthoud dat afwijzing niet betekent dat je niet geweldig bent; het betekent gewoon dat je nog niet het juiste plekje hebt gevonden.

5. Verbreed je horizon

Misschien is het tijd om wat breder te kijken. Soms passen de puzzelstukjes gewoon niet. Overweeg andere bedrijven, andere functies, of zelfs een hele andere richting. Je weet nooit welke deur opengaat als een andere dichtslaat.

Afwijzingen zuigen, punt. Maar onthoud, het is niet het einde van de wereld. Iedereen heeft ze meegemaakt. Het belangrijkste is hoe je ermee omgaat. Dus, trek die glimlach weer uit de kast, herpak jezelf en ga weer vol goede moed die sollicitatiearena in. Je droombaan staat ergens op je te wachten, en afwijzingen zijn gewoon de hobbelige weg er naartoe.