De waarde van vrijwilligerswerk bij het opbouwen van je CV

We hebben het allemaal wel eens gehoord: “Vrijwilligerswerk staat goed op je CV.” Maar wat maakt het nou echt uit? Waarom zou je de moeite nemen om je kostbare vrije tijd in te zetten voor iets waar je niet voor betaald krijgt? In deze blog lees je welke meerwaarde vrijwilligerswerk op je CV kan hebben.

1. Laat zien wie je bent

Het is als een kijkje nemen in je persoonlijkheid. Werkgevers willen niet alleen weten welke diploma’s je hebt of welke ervaring je hebt, maar ook wie je bent als mens. Vrijwilligerswerk zegt veel over je passies, je toewijding aan de gemeenschap en hoe je je tijd besteedt als geld geen rol speelt.

2. Je netwerk vergroten

Vrijwilligerswerk brengt je in contact met mensen die je anders misschien nooit zou ontmoeten. En wie weet welke connecties daaruit voortkomen? Het kan zomaar leiden tot de koffieafspraak die je de job van je dromen oplevert.

3. Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Of je nu in een dierenasiel werkt, koffie schenkt in het plaatselijke buurthuis of evenementen organiseert voor een goed doel, vrijwilligerswerk biedt kansen om nieuwe vaardigheden te leren. Denk aan leiderschap, communicatie en samenwerken; stuk voor stuk dingen waar werkgevers warm voor lopen.

4. Vult gaten in je CV op

Misschien heb je een periode gehad waarin betaald werk lastig was, om wat voor reden dan ook. Vrijwilligerswerk laat zien dat je niet hebt stilgezeten. Het toont initiatief, inzet en een ‘can-do’ mentaliteit.

5. Geeft je een voorsprong bij sollicitaties

Werkgevers kijken niet alleen naar wat je hebt gestudeerd of waar je hebt gewerkt; ze willen het complete plaatje. Vrijwilligerswerk geeft je CV een extra laagje, waardoor je opvalt tussen andere kandidaten.

Hoe pak je vrijwilligerswerk aan?

  1. Kies iets wat je echt interesseert: Vrijwilligerswerk moet leuk zijn en passen bij jouw interesses. Of het nu met dieren, kinderen of milieuprojecten is, zorg dat het iets is waar je gepassioneerd over bent.
  2. Wees consistent: Je hoeft niet elke dag vrijwilligerswerk te doen, maar regelmaat toont betrokkenheid. Kies iets waarvoor je langere tijd toe kan zetten.
  3. Wees proactief: Als je ergens vrijwilligerswerk doet, probeer dan niet alleen op de achtergrond staan. Laat zien dat je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen en iets extra’s te doen.

Is vrijwilligerswerk iets voor mij?

Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jouw eigen groei. Het voegt diepgang toe aan je CV en laat werkgevers zien dat je meer te bieden hebt dan alleen je professionele ervaring. Dus overweeg eens wat tijd te investeren in de gemeenschap. Je weet maar nooit welke deuren het opent voor je carrière!